Љубомир Наќевски

Љубомир Наќевски, музичкото образование го започнува на 10 годишна возраст во нижото и средно училиште ДМБУЦ „Илија Николовски – Луј“ – Скопје во класата на проф. Владо Станковски и Јанко Пенов. Дипломира на Нов Бугарски Универзитет во Софија, департмент: Класична музика,  специјалност класична гитара,  во класата на познатиот педагог и гитарист Димитар Дојчинов.Зема активно учество во големи фестивали и натпревари за класична гитара во и надвор од земјава како:*Втора награда на 42 државен натпревар во Скопје 2004 година;

*Првенец на националниот фестивал-конкурс „С крилете на музиката“ Софија, Бугарија во 2007 година;
*Прва награда на 13 мегународен натпревар за класична гитара „Акад. Марин Големинов“ Кустендил, Бугарија во 2009 година;
*Втора награда на мегународниот фестивал „Гоце Делчев“ Гоце Делчев, Бугарија во 2009 година;
*Прва награда на 8 балкански натпревар за класична гитара во Велинград, Бугарија во 2009 година.
*Втора награда на мегународниот фестивал „Гоце Делчев“ Гоце Делчев, Бугарија во 2009 година;
*Прва награда на 8 балкански натпревар за класична гитара во Велинград, Бугарија во 2009 година.
Во текот на своето музичко образование посетува мастерклас семинари кај врвни светски гитаристи како: Димитар Дојчинов, Ева Фампас, Жерард Рајхенбах, Марко Фери и Томас Оферман. Претседател е на здружението на гитаристи “Бастет” и организатор на фестивалот “Skopje guitar festival”.